Jak správně chránit svá data

Nejeden zlý jazykovědec by nadával, jak správně vyjádřit to, abychom měli svůj počítač pod kontrolou a nic mu „zvenčí“ nehrozilo. První a poslední bariérou je prevence, ať už běží náš počítač na jakékoli verzi operačního systému Windows. Cílem tohoto článku je přípravit začátečníky a středně pokročilé na to, jak se správně chovat k Windows, aby se nám na oplátku nevyrazil dech nějaký ten počítačový vir.

Nepotvrzujte to, čemu nerozumíte

Na stotisíckrát a po stotisící první je neustále možné, že právě počítač dostane vir z chybného úsudku uživatele. Nemám tím na mysli, že by uživatel nemyslel, ale nováčci a především uživatelé ve středním věku mají agónii z ovládání počítače. Takto agonizovaný uživatel se pak dostane na webovou stránku s nižší důvěryhodností a potvrdí vše, co mu prohlížeč podsune pod ruce domnívaje se, že se nic neděje.

Prevence před neopatrností

  1. Ničemu, co dlouhodobě nenavštěvujete nedůvěřujte
  2. Nepotvrzujte žádná samovolná okna vyskakující v prohlížeči
  3. Vyhněte se stahování dat z veřejně pochybných webových stránek
  4. Vyvarujte se otevírání souborů v prohlížeči stylem „Otevřít při stažení“

Data, která putují do počítače a z počítače se musí prověřovat

Celý systém Windows je založen na registrech. Jde o jakési uložiště instrukcí a povelů a záznamů, které se nevejdou do souborů jednotlivých částí programů. Tyto zápisy je nutné chránit před zneužitím. Zneužití může nabývat formy příchozí, nebo odchozí, což v důsledku má chránit brána firewall. Od Windows XP Service Pack 2 je standartně implementována, avšak její účinnost je slabší, než se domníváme.

Proto je nutné počítač chránit dnes dostupnými antivirovými nástroji, či rovnou nástroji pro bezpečnost v balíčcích. Tyto balíčky následně poskytují nejen bránu firewall, ale též antivirovou ochranu, či nějaké speciální doplňky pro ucelenou ochranu systému a uživatele na Internetu.

Antivirové a bezpečnostní nástroje

Antivirové nástroje zdarma

Odstraňovače škodlivých kódů zdarma

Placená řešení komplexní ochrani počítače

Závěrem k tématu

Další řešení poskytuje již zmiňované AVG, Avast a další. Prakticky co každý nástroj poskytuje v placené verzi je možné u velké většiny získat zdarma. Komplexní ochrana je důležitá a proto jestli ochranu počítače zajišťují nástroje placené, nebo zdarma už je jedno. Nezapomeňte vždy a pravidelně aktualizovat svá Windows přes Windows Update.

Pokud spojíte opatrnost a výběr vhodných nástrojů pro svůj počítač, není možné nakazit svůj počítač škodlivým kódem. Všechny škodlivé kódy se dostanou do počítače jen díky špatnému zacházení uživatele. Pokud se naučíte redukovat své chyby, pak se nebudete muset trápit tím, jestli nějaký virus netahá soukromá data z počítače na Internet.

13. března 2009 21:58 | Komentáře (1207) | Trvalý odkaz

Komentáře

Přidat komentář


(Zobrazí Vaší Gravatar ikonu)

biuquote
  • Komentář
  • Náhled
Loading



Starší články lze dohledat v archívu, v RSS anebo pomocí vyhledávání.

Poslední komentáře

RSS komentářů

Anketa

Hlasování uzavřeno.
Plánujete nákup Windows 7 ?
Ano
 
30,8%
Možná
 
38,5%
Ne
 
30,8%

Celkem hlasů: 13

Kde hledat hry



Bezpečně s Windows

Diskuse a pomoc



TOPlist